úterý 28. února 2017

Warhol a Underground

Andy Warhol byl hypochondr! Nevěříte?

A přitom právě díky tomu v podstatě vzniklo slavné logo snad nejznámějšího alba Velvet Underground&Nico.

To a mnohem více jsme se mohli dozvědět na přednášce pana Ruda Prekopa 25.února 2017 na události Warhol a Underground v Divadle Archa.

Přednáška byla obohacující, dozvěděli jsme se mnohé o Warholově životě a ještě to ilustrovaly  fotografie z Andyho života i z doby kdy ještě nebyl na světě. Pocházely ze soukromého archivu Warholovy rodiny, jejíž část zůstala na východním Slovensku.Bohužel však ne všichni měli možnost tuto přednášku vyslechnout, protože se na ně v malém sále Archy nedostalo místo. Chyba organizátorů? Těžko říct. Každopádně po skončení koncertu se pro velký zájem přednáška opakovala.


Písničkou Sunday morning, jednou z nejznámějších od Velvetů začal koncert Jihočeské filharmonie doprovázející zpěvačku Jitkou Charvátovou. Možná by mi mnozí dali za pravdu, že její výrazový projev úplně neodpovídal undergroundovému žánru a její outfit už vůbec ne. A ještě ke všemu zpívala tak moc čistě a školeně, že s Nico by si si spletl  jen málokdo. Možná by bylo lépe, kdyby docela zajímavou video-projekce, nesměle se prosazující na plátně za orchestrem, byla promítána i přes zpěvačku.

Uspořádat tuto událost na výročí Warholovy smrti, vydání desky a oslavení nedožitých narozenin Mejly Hlavsy bylo rozhodně bohulibým nápadem, bohužel lehce nedotaženým. Nakonec 
asi nejvíc cool zážitek večera byla 
možnost provést si originální sítotiskna vlastní oblíbené tričko. Samozřejmě s motivem slavného banánu.


autorka textu: Taťána Smugalová

Žádné komentáře:

Okomentovat